Vaša košarica je prazna.

Objavljivanje kompilacijskog albuma "Seasplash ritam" i priča o njegovu nastanku


 • "Seasplash ritam" - kompilacijski album u izdanju izdavačke etikete PDV (004), dostupan u formatima duplog vinila, CDa i download-a,
  motiviran je prvim desetljećem Seasplash festivala, nakon više od dvije godine priprema pojavljuje se kao album koji po prvi put okuplja
  presjek domaće scene koja promovira "sound system" kulturu i "bass" glazbu, i koja je nastajala paralelno sa pokretanjem festivala,
  razvijajući se nadalje s godinama njegova održavanja.

  Na kompilaciji se sa po jednom, za ovu priliku ekskluzivno snimljenom pjesmom, pojavljuje 14 izvođača, abecednim redoslijedom:
  207, ANTENAT, BAMWISE, BANANA ZVUK ft Žan Jakopač, BRAIN HOLIDAYS, CHAKKA, DIGITRON SOUND, DUBBLE ft Yuri, EGOLESS, FILIP
  MOTOVUNSKI, RAHMANEE, ST!LLNESS, TRICKY D, WAITAPU.
  Album će se moći nabaviti putem službene stranice www.pdv.com.hr, u pratećoj distribucijskoj mreži, kao i tokom samog festivala.

  Najveću težinu nose i dovoljno za sebe govore uratci predstavljenih izvođača i njihova glazba, ali dok izdanje ne dođe do svih potencijalno zainteresiranih, prilažemo tekst o nastajanju same kompilacije, koji je sastavni dio pratećeg pakiranja albuma:
  "Ideja o kompilaciji pojavila se otprilike pola godine prije održavanja 10. Seasplash festivala, kada smo zaželjeli taj prvi veliki jubilej obilježiti i sa jednim ovakvim izdanjem. Uz krajnje neostvariv rok, prvi plan bio je da se uz domaće izvođače pojavi i nekoliko poznatijih, inozemnih imena, koja bi pospješila promociju i samu prodaju albuma. Ubrzo nakon pristizanja prvih materijala odlučili smo izdanje u potpunosti posvetiti domaćoj sceni, opravdavajući se činjenicom da je nakon višegodišnje promocije i dovođenja inozemnih izvođača na naša područja, to svojim radom i sve češćim rezultatima najmanje što je opravdano i zasluženo. U startu je zadan cilj bio objaviti (i) vinilno izdanje, predviđajući situaciju u kojoj će se u užem izboru izvođača naći većina onih koji; su se pojavili motivirani utjecajima sound system kulture, guraju svoje već izgrađene karijere, okupljaju i razluđuju mase po dancefloor-ovima, a svoje uratke još nemaju zabilježene na tom mediju, iako bi htjeli.

  Format kompilacijskih albuma sa obzirom na njihovu, u današnje vrijeme minimalnu konzumaciju, poprilično je zahtjevan, pa smo postavili standard da sve pjesme, osim što moraju biti "najbolje ikad", moraju biti i ekskluzivne, kako bi u startu čim bolje ublažili navedeni hendikep.

  Iako danas nemaju težinu kao što su je imale nekad, na mnoge od nas upravo su određene kompilacije presudile i potaknule interes da bolje opratimo ili se uključimo u određene subkulturne skupine. Utoliko smo izradi naše pristupili sa velikim poštovanjem i oprezom. Poznavajući materiju svjesno smo ulazili u zahtjevan koncept predstavljanja scene koja okuplja čitavu paletu šarenolikih, ali stilski srodnih stilova, za razliku od uobičajeni(ji)h kompilacijskih albuma, koji su bili uspješn(ij)i ukoliko bi se konkretnije fokusirali na pravce koji se međusobno lakše identificiraju. Doslovno smo natjerali sve uključene da snime i prilože novu, i za ovu priliku posebno snimljenu pjesmu. To je bilo itekako komplicirano u situacijama u kojima su neki od bendova upravo završili snimanja i objavili nove albume, koji su se morali vratiti natrag u studio da bi snimili i smiksali po jednu stvar, ili u slučajevima onih koji su snimali materijale za novi album, a mi ih preslušavali i nagovarali koju pjesmu da s njega skinu i udijele je nama. Hvala im svima na tome.
  Ali da nije tako teško da bi došli u situaciju u kojoj svjedočimo objavljivanju jednog "velikog" albuma, koji okuplja jednu vrlo kreativnu i za domaće prilike plodonosnu generaciju. Ne samo zbog melodija i ritmova, već i zbog plemenitosti uključenih koji ju skromno i velikodušno prenose drugima. Kompilacijski album "Seasplash ritam" na kraju je po našem mišljenju zavrijedio pojaviti se u duplom vinilnom, CD i digitalnom izdanju. Na naslovnici krasi ga grb sa zaštitnikom tvrđave Punta Christo - Fortaurom, u ilustraciji Mirona Milića, uobličen do kraja kroz design naše dugogodišnje suradnice Marijane Krbot. Vezu poveznicu svih pjesama pronašao je i mastering kompilacije odradio Petar Dundov.
  Činjenica je da prije prvog Seasplasha nisu postojali domaći, autorski izvođači koji su dijelili stilove vezane uz sound system kulturu i bass  glazbu, niti oni koji su za sobom ostavljali dokaze diskografskih aktivnosti. Činjenica je da su na 1. Seasplashu 2003. od domaćih bendova  nastupali samo Brain Holidays i Radikal Dub Kolektiv, pri čemu su prvi uglavnom svirali covere, a drugi tek učili svirati dub. Činjenica koju nitko ne može poreći je da sa "Seasplash ritmom", tek tucet godina nakon prvog festivala, izbacujemo 14 stilski srodnih, ali istovremeno vrlo  raznolikih ostvarenja proizašlih od aktera domaće scene, koji zasigurno mogu ukorak i sa najzahtjevnijim stilskim, tehničkim i produkcijskim standardima na svjetskoj razini.

  Čast nam je i ponosni smo biti dijelom ove scene i sudjelovati u realizaciji ovakvog projetka!

  Vedran Meniga
  urednik kompilacije
  Seasplash festival & PDV Records team"

  Uhvati Seasplash ritam!

  www.pdv.com.hr
  www.seasplash.net
  www.pozitivanritam.hr

  Prijava

  CAPTCHA
  Pitanje za prevenciju spam korisnika.