Glitterbeat predstavlja: Lina_Raül Refree

Lina_Raül Refree
Glitterbeat Records
Datum izlaska: 17.1.2020.
 

Fado, ponovno oživljen i preoblikovan! Raül Refree - jedan od najinovativnijih europskih producenata (Rosalía, Lee Ranaldo, Sonic Youth) - upoznaje Linu, portugalsku pjevačicu poznatu po ganutljivim interpretacijama klasičnog Amalijinog repertoara. Analogni synthevi i prigušeni zvuci. Stvaranje povijesti kršenjem pravila.

Probijanje kože. Svjež početak. Tako su pjevačica Lina i producent / multiinstrumentalist Raül Refree podarili novo ruho fadu na albumu Lina_Raül Refree. Izbacili su stare tragove i zahtjevne tradicije nacionalne glazbe u zemlji i uklopili je u savršenu priliku za 21. stoljeće. Nestale su zvučne gitare koje su bile glazbeni instrumentalni zaštitni znak, a na njihovo mjesto dolaze glasovir i analogni synthevi. Zajedno su izmislili glazbu koja sadrži dušu nacije, zadržavajući bogatu ljepotu melodija i bolnu poeziju riječi koje su tako važan dio tradicije. "Htjela sam učiniti nešto drugačije s fadoom", objašnjava Lina. Već je imala duboku pozadinu u glazbi; njezina je obitelj to pjevala dvije generacije, a ona je počela kad je imala 15 godina, studirala operu i okrenula se pozornici, gdje je prikazala veliku kraljicu fada, Amáliju Rodrigues, prije nego što je pozvana da redovito nastupa u legendarnom lisabonskom klubu Clube de Fado gdje se usavršila. Ali bilo je vrijeme za više. I točno je znala koga da zove. "Pozvala sam Raüla da producira moj album."

Raül Refree široko je hvaljen za svoj solo rad, poput albuma La Otra Mitad (tak: til / 2018), kao i za svoje revolucionarne produkcije; surađivao je sa poznatom izvođačicom flamenca Rosaliom na njenom albumu Los Angeles, koji je stavio njeno ime na glazbenu kartu. "Lina je mislila da fado treba nešto slično onome što sam učinio s flamencom", sjeća se. "Pozvala me je da je čujem kako pjeva u klubu. Već sljedećeg dana otišli smo u studio da vidimo možemo li razviti dobar glazbeni odnos. Počela je pjevati, a ja sam svirao. "Ono što su postigli je da oslobode glazbu iz okova vlastite, duge povijesti. Lina_Raül Refree je današnji zvuk fada koji ne poznaje zemljopisne granice. Bacajući staro ruho i mijenjujući ga za novo, ali još uvijek ga ostavljajući kao dušu Portugala, to je sjajan, prekrasan krik emocija.