Predstavljamo Vladimir & Kalafat, skorašnje novo izdanje etikete PDV

Kalafat (ital.calafato), uobičajena je riječ u Dalmaciji koja se koristi za majstora brodara, onoga koji je obavljao konačni rad na brodu, zalijevajući trup s konopljom i time osiguravao drvenom brodu izdržljivost dok je na moru. Dužnost kalafata bila je složena, poštovana, zahtijevana izgradnjom broda, ali i tijekom dugih plovidbi. Najistaknutiji, i najvještiji kalafati u Veneciji bili su ljudi iz Dalmacije tzv. Schiavoni (što doslovno znači Slaveni) koji su se naseljavali u dijelu grada istočno od San Marca, te poznate šetnice (Riva Degli Schiavoni). Iz tih raznih kulturoloških utjecaja, sidrenjem na obalama dalmatinske i istočne obale, nastala je tradicionalna glazba Dalmacije reinterpretirana u glazbenim vizijama ansambla.

Ansambl Kalafat je osnovan u Mostaru (BiH), a utemeljio ga je Vladimir Mićković (vokal, udaraljke), izvođač koji oblikuje zvuk uz podršku drugih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, te Izraela. To su Gabrijel Prusina (klavir, harmonika, bisernitza), Marko Jakovljević (gitara, kontrabas), Boško Jović (gitara), Dino Šukalo (mandolin), Meho Radoović (klarinet), Ivan Sušac (truba), Jadranko Kereković (organ, bubanj programiranje), ​klapa Priženca​, ​Nermin Alukić Čerkez, Alessandro Masi (vokal), Emilio Trotta (vokal), Uri Berman (gitara) i Marina Toshich (oud).

Velika inspiracija za snimanje materijala Riva Degli Schiavoni bio je pokojni Predrag Matvejević, pisac velikih knjiga o Mediteranu, te Vladimirovom mostarskom sugrađaninu. Također, tri numere na albumu nose (u originalu) potpis velikog Ljube Stipišića Delmate. Sam Kalafat se proteže preko fizičkih prostora, prošlosti i sadašnjosti, povijesnih pokreta i pojedinačnih putova članova ansambla, govoreći kroz prizmu specifične tradicionalne glazbe koja se donosi kreativnim umjetničkim pristupom, ali uz poštovanje njegovog istinskog duha. Vladimir Mićković ranije je bio angažiran s projektom Arkul. Bili su duo koji je izvodio židovske sefardske pjesme bosansko-hercegovačkog podneblja. Sa Mostar Sevdah Reunion je izvodio tradicionalnu sevdah glazbu. Sada djeluje kao kalafat kroz svoju viziju, okupljaći mnoge istomišljenike kroz jedno putovanje - tumačenjem tradicionalne dalmatinske glazbe u ogromnom kontekstu Mediterana.

Promocija albuma u CD obliku, kraće žive svirke i pratećeg spota za pjesmu Da bi udrile sve fortune održat će se 13.11.2018. u dućanu ploča PDV, i zagrebačkom klubu Pločnik. Za spot su zaslužni režiser Amir Grabus i umjetnica Valentina Lacmanović.

VLADIMIR & KALAFAT- Riva Degli Schiavoni - tracklist: 
1. Da bi udrile sve fortune 
2. Svilen sarafan 
3. Zlata jemaš, dare primaš 
4. Prosti meni vilo 
5. Na posteji mojon 
6. Tija bi te zaboravit 
7. Zaspalo je siroče/Lullaby