Vladimir & Kalafat - promocija albuma i premijera spota

Druženje uz Vladimira Mićkovića i njegov Kalafat započet će premijerom spota za pjesmu "Da bi udrile sve fortune". Za spot su zaslužni režiser Amir Grabus i umjetnica Valentina Lacmanović. Radi se o jednoj od pjesama koje su se našle na albumu "Riva degli Schiavoni", čiji izlazak se slavi u nastavku večeri uz prigodni program i kraću svirku uživo. Album izlazi na CD-u i digitalno, pod okriljem PDV-a, a ovaj događaj je dio programa povodom obilježavanja 5. rođendana ove izdavačke kuće. Ulaz je slobodan!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Više o izvođačima i albumu:

Kalafat (ital.calafato), uobičajena je riječ u Dalmaciji koja se koristi za majstora brodara, onoga koji je obavljao konačni rad na brodu, zalijevajući trup s konopljom i time osiguravao drvenom brodu izdržljivost dok je na moru. Dužnost kalafata bila je složena, poštovana, zahtijevana izgradnjom broda, ali i tijekom dugih plovidbi. Najistaknutiji, i najvještiji kalafati u Veneciji bili su ljudi iz Dalmacije tzv. Schiavoni (što doslovno znači Slaveni) koji su se naseljavali u dijelu grada istočno od San Marca, te poznate šetnice (Riva Degli Schiavoni). Iz tih raznih kulturoloških utjecaja, sidrenjem na obalama dalmatinske i istočne obale, nastala je tradicionalna glazba Dalmacije reinterpretirana u glazbenim vizijama ansambla.

Ansambl Kalafat je osnovan u Mostaru (BiH), a utemeljio ga je Vladimir Mićković (vokal, udaraljke), izvođač koji oblikuje zvuk uz podršku drugih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, te Izraela. To su Gabrijel Prusina (klavir, harmonika, bisernitza), Marko Jakovljević (gitara, kontrabas), Boško Jović (gitara), Dino Šukalo (mandolin), Meho Radoović (klarinet), Ivan Sušac (truba), Jadranko Kereković (organ, bubanj programiranje), ​klapa Priženca​, ​Nermin Alukić Čerkez, Alessandro Masi (vokal), Emilio Trotta (vokal), Uri Berman (gitara) i Marina Toshich (oud).

Velika inspiracija za snimanje materijala Riva Degli Schiavoni bio je pokojni Predrag Matvejević, pisac velikih knjiga o Mediteranu, te Vladimirovom mostarskom sugrađaninu. Također, tri numere na albumu nose (u originalu) potpis velikog Ljube Stipišića Delmate. Sam Kalafat se proteže preko fizičkih prostora, prošlosti i sadašnjosti, povijesnih pokreta i pojedinačnih putova članova ansambla, govoreći kroz prizmu specifične tradicionalne glazbe koja se donosi kreativnim umjetničkim pristupom, ali uz poštovanje njegovog istinskog duha. Vladimir Mićković ranije je bio angažiran s projektom Arkul. Bili su duo koji je izvodio židovske sefardske pjesme bosansko-hercegovačkog podneblja. Sa Mostar Sevdah Reunion je izvodio tradicionalnu sevdah glazbu. Sada djeluje kao kalafat kroz svoju viziju, okupljaći mnoge istomišljenike kroz jedno putovanje - tumačenjem tradicionalne dalmatinske glazbe u ogromnom kontekstu Mediterana.