Y.M.D.F. - Young Men Drive Fast - LP

130,00 kn

-+

Kada se spoje producent elektroničke plesne glazbe i jazz gitarist, prvo što biste očekivali je spoj bijesnih plesnih ritmova i složenih munjevitih solaža. No s producentom Ilijom Rudmanom i gitaristom Joeom Pandurom ne možete pogriješiti. Iako je njihov projekt nazvan Young Men Drive Fast, ovaj album donosi opuštajuće numere. Zapravo, sve predstavljaju stilski podžanr koji autori nazivaju "Cinematic Jazz Surf".

Na prvi pogled bilo koja od pjesama ove glazbene avanture (poput uvodne "Jadranska Magistrala" ili "Chillout Factor No. 5" te "Smooth Talk"), koji u tekućem ambijentalnom dijalogu razmjenjuju elektroničke i gitarske fraze lakomisleno može biti označeno kao lounge ili instrumentalno lako slušanje. Harmonije gitare i solo fraze poput Methenyja ili Di Meole meke su i nježne, ali svaka tema ima svoj čvrst ritmičan kostur koji poziva slušatelja da krene cestom, posebno numere "Augmented" i "Southbound".  Čak je i izbor riječi "jazz" i "surf" u podnaslovu potpuno opravdan. Jazz izvedba oživljava velikane fusion glazbe iz 1970-ih i definira se žanrovski, dok fluidna ritmička pozadina mami pokret i vodi nas surfanjem po zvučnim valovima. 

Suradnja između iznimnih glazbenika i instrumentalista rijetko ide minimalističkim putem "manje je više", ali Young Men Drive Fast čini upravo to, bilo da je riječ o sporoj temi s jakim gitarskim tragom (poput "Posljednjeg poziva") ili čvrstoj bazi ( kao u "B Natural") ili neke brže teme (relativno govoreći). Njihova glazba podsjeća na minimalistički impresionizam; to je vrsta sažetog glazbenog prepričavanja vožnje automobilom po živopisnim krajolicima. Glazba nije tu da se natječe sa slikama, već da bi putovala kao savršena pratnja.

Album Young Men Drive Fast snimljen je u glazbenom studiju True Colors, Zagreb, Hrvatska, 2019. godine, potaknut strašću i predanošću klasičnim metodama snimanja i miješanja proteklih godina, koristeći vintage miks pult i specifične vještine povezane s tom opremom.